• MIÓD SPADŻ LIŚCIASTA 400g zbiór 2023

17.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast
Cena przesyłki 14
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 14
Kurier InPost 17
Kurier InPost Pobranie 20
DHL Express 20
DHL Express za pobraniem 25
Waga 0.15 kg

Miód Spadziowy pochodzący ze spadzi drzew iglastych oraz liściastych jest bardzo cenionym miodem. Miód spadziowy to jeden z najdroższych na polskim rynku miodu. Szczególnie jeśli mowa o miodzie spadziowym iglastym. Miód spadziowy tak bardzo różni się od miodu nektarowego, że przyciąga osoby, które normalnie nie kochają miodu. Jego aromatyczna złożoność budzi zachwyt 

 

Miód spadziowy - jak i gdzie powstaje?

 

Aby lepiej zrozumieć, czym jest miód spadziowy, musimy wiedzieć, że pszczoły mogą produkować miód, zbierając i przetwarzając dwa różne składniki odżywcze: nektar i spadź. Jednak spadź, w przeciwieństwie do nektaru, nie jest wytwarzana bezpośrednio z roślin, ale z owadów, które pobierają soki z roślin, aby żyć i rozmnażać się, wydzielając produkt nadal bogaty w składniki odżywcze, zwłaszcza cukry: spadź. Kropelki spadzi przyklejają się do liści, gałęzi, kory i tak dalej; pszczoły go znajdują, zbierają i dzięki swojej pracy wytwarzają miód. 

 

Miód ze spadzi iglastej oraz liściastej

 

Miód ze spadzi iglastej oraz liściastej to miód gęstszy od nektarowego i zawiera więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Z organoleptycznego punktu widzenia miód ze spadzi iglastej oraz liściastej jest mniej słodki, a kolor ciemniejszy niż miód nektarowy i długo pozostaje płynny. Jednym z miodów nektarowych, który być może najbardziej przypomina miód spadziowy, jest miód kasztanowy (mało popularny w Polsce).

 

Zastosowanie miodu spadziowego:

 

  • Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
  • Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.
  • Miód spadziowy na co dzień wzmacnia serce i układ krążenia.
  • Posiada właścwości przeciwreumatyczne.
  • Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.

 

Miód Spadziowy właściwości:

 

Kolor: Ciemny. Przybiera barwy od zgniłozielonej przez szarobrązową aż do prawie czarnej.
Smak: Intensywny smak, lekko żywiczny i niezbyt słodki. Mogą w nim występować także kwaśne lub gorzkawe nuty.
Zapach: Delikatny, subtelnie korzenny, czasem także żywiczny lub orzechowy.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Od maja do lipca lub od sierpnia do października.
Krystalizacja: Długa krystalizacja.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.